Glömstaskolan är invånarnas favoritbyggnad

Nominerad till Huddinges byggnadspris 2018. Glömstaskolan

Ja, vi vann Huddinges byggnadspris i år! Vi är hedrade och stolta över att få förvalta en så viktig byggnad och fylla den med liv och bildning. Glömstaskolan är en byggnad som på många sätt sticker ut, en modig märkesbyggnad byggd på en hästhage. Vi brukar påminna om att ex Matteusskolan vid nuvarande Vanadisplan också byggdes innovativt för sin tid, på en hästhage tänkt att göra motsvarande intryck och avstamp för folkbildningen i ett expansivt område.

– Ett stort grattis till Glömstaskolan och alla som varit en del av att ta fram denna innovativa byggnad. Det är också roligt att så många Huddingebor ville vara med och röst /kommunalråd Malin Danielsson 

Baserat på en gammal lokaltidningsrubrik florerar från tid till annan ett rykte om att Glömstaskolan skulle sakna klassrum – samtidigt som vi har 25 stycken rum för undervisning som alla är exakt 60 kvadratmeter stora… (och några som är större, vilket vi för övrigt gärna skulle vilja se fler av – men samtidigt absolut inte tror på öppen planlösning). Vi har glas där det är ändamålsenligt (ex i grupprum sker ofta fel saker eller inga saker om där saknas insyn), men gott om väggar – varav drygt 1,1km är beklädda med whiteboardväggar. Vi har nu tagit emot 100 studiebesök från hela världens hörn, vilket tillfört en hel del perspektiv och kloka frågor till vår fortsatta utvecklingsresa, samt bidrag till rastleksaker mm. Det har inte varit hundra unika tillfällen, vi samkör ofta flera besök samtidigt för att effektivisera och även skapa goda möten i sig. Vi är nu ganska mätta, men tar fortfarande emot besök om än mer sällan. Vi bidrar också till olika typer av aktuell forskning.

Förutom traditionella klassrum, där eleverna kan välja mellan att sitta på golvet, i saccosäckar eller vid bord, finns små ”amfiteatrar” där eleverna kan plugga själva och få undervisning.

– Amfiteatern är bästa stället att undervisa på. Annars kan elever långt bak bli osynliga, men inte här, säger Magnus Blixt i Mitt i Huddinge.

Läs hela lokaltidningsnotisen som även fått låna ut sin rubrik till detta blogginlägg.

– Det är jättekul, det är ju en väldigt läcker byggnad. Många som kommer hit säger ”wow, värsta Guggenheimmuseet”. Men den är mer än häftig arkitektur, den är funktionell för eleverna./Rektor Magnus, Stockholm Direkt, Vi i Huddinge

Läs lokaltidningsnotisen om ”skolan utan klassrum vinner byggnadspris”

Om Huddinges byggnadspris

Huddinges byggnadspris ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av rådet för fysisk planering och vinnaren röstas fram av Huddingeborna. Priset delades för första gången ut 2017.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*