Sapiens & Kulturen

Ibland händer det att böcker får ligga till sig i väntan på rätt ögonblick och rätt sammanhang. Så var det med boken Sapiens (Yuval Noah Harari, NoK 2014). Den bjuder så mycket mer än en kort historik över mänskligheten – och ger verkligen perspektiv på tillvaron. Den sätter även fingret på vikten av en fungerande kultur för samarbete om man ska komma vidare:

”Myter och fiktioner gjorde människor nästan från födseln vana vid att tänka på vissa sätt, bete sig i enlighet med vissa normer och följa vissa regler.

De skapade därigenom artificiella instinkter som gjorde det möjligt för miljontals främlingar att samarbeta effektivt. Detta närverk av artificiella instinkter kallas ’kultur’” /Yuval Noah Harari, boken Sapiens (2014).

Glömstaskolan talar vi återkommande om vikten av att skapa en gynnsam och hållbar kultur #hållbartihop. Under våra första år har vi bland annat utifrån exemplet  Netflix framgångssaga och deras:

We trust people, not policy.

provat till vilken del långa listor med regler och nedskrivna handlingsplaner och rutiner kan ersättas med stadig dialog över ord från legendariska Pia Sundhage:

Vi vill varandra väl, vi gör varandra bra.

Så här långt har det fungerat mycket bra, både när det gäller umgänget med och mellan elever. Men det kräver förstås att man har sitt ledarskap på plats och är beredd att göra jobbet med dialogen – liksom att hålla i, hålla ut, hålla om när frågan dyker upp om vi inte ska backa tillbaks in i känt hörn/tidigare kultur. Därför extra gott att få ta del av utomstående reflektioner efter studiebesök:

”Varje kultur har sina typiska trosföreställningar, normer och värderingar.

En kultur kan omvandlas som svar på förändringar i miljön eller genom utbyte med grannkulturer. Men kulturer omvandlas också på grund av sin inre dynamik.” /Yuval Noah Harari, boken Sapiens (2014).

Vi fortsätter bygga och utveckla vår kultur och vårt gemensamma klimat. Vi gör det utifrån vår fasta övertygelse om något större i #hållbartihop, samt självklart utifrån såväl impulser utifrån som gjorda erfarenheter. Kom gärna med i bygget framåt!

Kultur äter strategi till frukost. /Peter Drucker

6 kommentarer

Kommentarrubrik

Maria Björkman

Maria Björkman

Konstigt - ditt inlägg utgör tredje gången på mycket kort tid som jag läser om den här boken! Från att inte hört talas om den alls, till att den dyker upp överallt. Tror det säger mig något...

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Ja, ofta verkar det ju faktiskt vara så att saker händer av en anledning. Och om en tre år gammal bok helt plötsligt dyker upp i ens flöde, så skulle iaf jag bejaka det och se vad den försöker säga mig.

Svara

Kommentarrubrik

Helena Roth

Helena Roth

Ja, kultur är spännande, onekligen. Boken står i bokhyllan bland andra som lockar: "dessa böckerna vill jag snart läsa!". Just nu håller jag på med Emma Leijnses Fördel kvinna: Den tysta utbildningsrevolutionen. Rekommenderas varmt, tror du skulle få mycket ut av att läsa den Magnus!

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Ohh, det låter verkligen som en bok jag vill och behöver läsa! Hon skriver ofta klokt, insiktsfullt och tankeväckande i tidningen.

Svara

Kommentarrubrik

Ingela

Ingela

I dag tar jag verkligen till mig hålla i, hålla ut och hålla om. Det behövs att jag upprepar det för mig själv ofta i mitt uppdrag som god man för en ensamkommande kille från Afghanistan. Tack för de orden.

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Ja, de fungerar i många olika sammanhang. https://frokenann.com/2016/08/11/hall-i-hall-ut-hall-om-det-betyder-mycket/

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*