Ståbord i matsal? Tyst matsal?

Vi har ett uppdrag att utifrån skollag och läroplan prova nya vägar och det gör vi. På en lunchrestaurang inne i stan erbjöds ståbord och vi ställde återigen viktiga frågor inspirerade av Peter Lippman mfl:

  • Varför?
  • Varför inte?

– och bestämde oss sedan för att prova. Två ståbord bars ner i matsal, elever uppmuntrades att prova och sedan berätta om sina erfarenheter. Försök är i gång, snart vet vi mer!

Tro har sin funktion i ett samhälle, men att veta är något annat. Vi vill veta hur det faktiskt är eller blir, bortom de för-givet-taganden och mentala tatueringar vi alla bär med oss. 

Vi har arbetat hårt med kulturen och har därmed lyckats med fri placering i matsal. Elever som vill prova ståbord kan göra så, de som vill ”prova” stol och bord gör så. Vi har även en del väggfasta bänkar och pallar.

Vi provar, vi erfar, vi delar erfarenheter, vi lär, vi utvecklar.

I matsalen/restaurangen ska det förstås vara matro – ro att äta. Det handlar inte bara om möbler och möblering, utan kanske ännu mer om ledarskap, struktur, rutin och träning – samt förstås näringsrik och god mat. Vi erbjuder dessutom även en TYST matsal. Helt tyst, förutom bestick mot porslinstallrikar (så mycket trevligare att äta på än plast). Inget prat, inget viskande. Som ett möjligt erbjudande för de elever och personal som behöver en stunds paus från buller och muntlig interaktion. För några gör det stor skillnad.

En skola för alla eller En skola för var och en?

7 kommentarer

Kommentarrubrik

Anna

Anna

Så spännande! Jag skulle gärna använda ståbordet. Hoppas eleverna känner att det är skönt o bra med variation för kroppen. Det tysta rummet förstår jag verkligen behöver av. Bra! Kul att få höra resultatet senare.

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Jag provade ståbordet igår, kändes OK, men kommer inte bli någon favorit för mig. Däremot var det intressant språka med eleverna som valt det, de hade en del goda argument. Den tysta matsalen väljer jag dock hyggligt ofta, gör skillnad.

Svara

Kommentarrubrik

Chaly Danckwardt

Chaly Danckwardt

Intressant med ståbord och vad skönt med tyst matsal!

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Ja, fortsättning följer!

Svara

Kommentarrubrik

Charlotte

Charlotte

Bra med nytänk kring barnens miljö.

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Ja, en del nytt behöver vi prova om vi på allvar vill se en skola för var och en. ”Att göra som man alltid gjort och förvänta sig ett nytt resultat, är höjden av dårskap” sägs Einstein ha sagt.

Svara

Kommentarrubrik

Helena Roth

Helena Roth

Som stark förespråkare av att sluta tro och testa istället, så ger jag en high five för detta! Dessutom ger ni ju möjligheter för allas kreativa olikheter - vissa kanske vill ha tyst, men inte andra. Vissa kanske vill stå, men inte andra. Genom att ge möjlighet till flera alternativ lär ju fler kunna få precis det som de är i behov av - också om det skiljer sig från dag till dag.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*