Ansvar för gynnsamma förhållningssätt

En människas

Förhållningssätt

påverkar dess

Beteende

vilket i sin tur påverkar dess

Resultat

Det är faktiskt varken svårare eller enklare än så. Som tur är kan ogynnsamma förhållningssätt förändras och utvecklas mot mer gynnsamma förhållningssätt. Inte minst hos barn om de får hjälp av signifikanta vuxna.

It takes av village to raise a child.

/Afrikanskt ordspråk

Här nedan en bild eller modell som vi gärna lyfter på utvecklingssamtal i detta syfte. Eleverna får ofta själva göra en skattning var de befinner sig, som underlag för dialog för hur vi uppfattar nuvarande läge och varthän vi bör sträva. Efter den dialogen blir det lättare att prata om vad som faktiskt krävs för att komma dit.

Ibland behöver vi arbeta oss in i nya sätt att tänka, ibland behöver vi tänka oss in i nya sätt att arbeta.

Härligt nog har varje vaken stund har lärandepotential! Det handlar inte främst om att göra rätt eller fel, utan att göra  vad man kan för att utveckla gynnsamma förhållningssätt som är hållbara över tid. #hållbartihop

 

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Helena Roth

Helena Roth

Oh vilken fin bild - den ska jag återkomma till! För precis så där är det ju, min sinnesstämning i stunden utgör ju filtret med vilket jag upplever världen. Och om allt är kass, ja, då blir allt kass. Fullt logiskt. :-) Fast oj oj oj så gärna vi människor hellre skyller på något annat än våra egna tankar i både den ena och andra situationen. "Det är hans fel!" Mmm. Eller inte. :-)

Svara

Kommentarrubrik

Magnus Nyberg Blixt

Magnus Nyberg Blixt

Tack! Stellan Nordahls ”Medvetna val” finns i bakgrunden. Antar du även läst Heberleins ”Det var inte mitt fel”? Det som är bra med egna tankar är att de bara är egna tankar, varken mer eller mindre.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*