Fler lärorika och energigivande möten mellan människor

spelakortDen här veckan har vi åter provat något spännande och lärorikt: att ha delar av undervisningen gemensam för förskoleklassen och förberedelseklassen (vilken främst består av nior). Bland annat har vi presenterat oss för varandra, lekt lekar, spelat kort och spel samt gått igenom bokstaven Vv.

För de äldre eleverna har det förstås inte i första hand handlat om att lära sig själva leken, utan snarare om att leken ofta är ett utmärkt sätt att lära sig (språk) på.

Sexåringarna” och ”Sextonåringarna” skiljer sig förstås i ålder och erfarenheter, men håller alla på att lära sig att bemästra svenska språket. När elever kommunicerar och kollaborerar skapas ofta sammanhang fyllda av såväl lärande som lärglädje. I synnerhet om det görs ”viktigt på riktigt”, dvs kommunikation som faktiskt är på allvar. Vi är också övertygade om att förhållningssättet #hållbartihop endast kan utvecklas om vi får mötas.

Alla har vi saker att lära av varandra.

Att arbeta såväl åldershomogent som  över åldersgränser är något vi kommer att göra som en del av vår struktur och organisation. Det kommer att göras där vi finner det lämpligt och effektivt, exempelvis

  • lära varandra spela spel (komma överens om regler och begrepp)
  • läsa högt (äldre elever får riktigt publik, yngre får förebild)
  • förbereda och leda aktiviteter i ex idrott (mer intressant med äkta deltagare)
  • hålla tal och föreläsningar – även för äldre elever
  • skapa publikationer ihop (ex tidningsredaktion som leds av chefredaktör)
  • estetisk verksamhet
  • rastverksamhet

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Helena Roth

Helena Roth

Hej! Så glädjande att läsa om dessa möten - värmer mitt hjärta. Själv har jag klippt och ritat idag och tänker att det kanske finns någon lärare i Sverige som sitter inne på svaret på min fråga om ordkortlekar: https://herothecoach.com/2016/04/13/sprakbada/ Jag ser fram emot fler glimtar av insyn från er spännande resa med sex- och sextonåringar!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*