Vi och Veteranerna

IMG_1250I höstas fick vi komma till ett månadsmöte hos SPF Seniorerna i Huddinge, efter att Magister Magnus tack vare tågstrul råkat i samspråk om skolan med en dam i delad taxi. På mötet fick vi (magistern och en dryg handfull elever som var med för att träna buss-åkning) några minuter att presentera en mycket lös idé om ett ömsesidigt givande samarbete  med möten över generationsgränser.

Några seniorer nappade och vi arrangerade en fikastund på skolan för att fundera vad vi kunde göra tillsammans. Vi kom överens om att de skulle komma hit en och en för att träffa en mindre grupp elever för att bara prata lite och lära känna varandra. Sedan ska de komma tillbaks för att låta sig intervjuas på riktigt, med tanke på att det ska göras digitalt tillgängligt. Vi räknar med att de som blivit seniorer har erfarenheter väl värda att dela med sig av och vet att våra elever genom detta kan få träna flera viktiga förmågor, ex

  • lyssnaIMG_1223
  • tala
  • göra intervjufrågor
  • ställa intervjufrågor
  • dokumentera med digitala hjälpmedel
  • språkliga strategier

Istället för att göra det till ett stort projekt ”som-vi-gör-sen-när-vi-får-mer-tid*” sa vi:

vi träffas förutsättningslöst och ser vilka steg vi kan och vill ta tillsammans – för ömsesidigt nytta och lärdomar att gå vidare med

Så nu får vi se varthän det bär, vad vi lär oss och vad vi kan utveckla vidare. Hursomhelst är vi övertygade om att möten över generationsgränser är viktiga – för individer och för samhället som helhet. Vi tjänar alla på att leva #hållbartihop!

* vilket ju tyvärr alltför sällan inträffar såhär i skolans värld, bättre då att göra mindre projekt som får växa (respektive dö) mer organiskt.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*