Upptäckarglädje & Upplevelser IRL

För några år sedan åkte jag på studiebesök med klassen och en ny lärare. Tja, ny och ny – mer erfaren än mig, men mer ny på skolan och ny för mig. Jag och eleverna hade tränat gynnsamma förhållningssätt när vi är utanför skolans väggar, som ex:IMG_0730

  • vi behåller lugnet
  • vi håller koll på magistern
  • vi visar hänsyn till övriga

Jag gjorde som jag brukar och som efter träning visat sig fungera. Efteråt hörde jag kollegan berätta om sin upplevelse:

Han bara gick iväg, utan att ställa upp på led och räkna. Men det fungerade, de följde snällt efter. Allihop

Och så är det – med rätt träning så fungerar mycket. Sedan höll jag förstås koll ändå, om än i smyg. Har man tränat och har koll på sina elever kan man enkelt lämna skolans förment trygga miljö för att istället uppleva och upptäcka saker som knappast låter sig göras lika bra inom skolans väggar.

Om vi tror att de ska klara det så får vi ofta nog rätt. Om vi tror att de inte ska klara det får vi alltid rätt.

IMG_0739När vi ändå är ute passar jag ofta på att ta tillfället i akt, jag vet att det gillas av både elever och kollegor och väldigt ofta blir till lärorika tillfällen. Det behöver inte alltid ta tre timmar till historiska, men ibland är vägen verkligen mödan värd!

Idag när vi var ute med Ronald McDonaldpark i sikte gick vi genom Huddinge sjukhus, i syfte att runda bygget som pågår. Vi passerade då sjukhusets meditationsrum, vilket visade sig vara tomt.

IMG_0732
Varför inte passa på och uppleva och upptäcka hur det kan vara i ett meditationsrum, när vi ändå är här?

Sagt och gjort, en kort instruktion och sedan tre tysta minuter i stillhet. Det blev en bra uppladdning inför pulshöjningen i lekparken.

IMG_0731Nog finns där ett och annat att uppleva och upptäcka i 3D när – inte om – vi vågar lämna klassrummet för en stund?

IMG_0740

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*