Rallystart!

Innan sommaren hann vi bara träffas som hastigast för att säga hej. ”Vi” är i detta fall en helt ny personalgrupp som aldrig arbetat tillsammans tidigare, var och en handplockad av rektor, var och en hade valt att ansluta. Men nu var ferien förbi och måndagen här.

”När du om morgonen ovilligt står upp, så tänk: jag vaknar för att verka som människa.” /Marcus Aurelius

Glömstaskolan inte står klar förrän i vår så lånar vi lokaler i helt nybyggda Kästa skola. ”Helt nybyggd skola” betyder som vi alla vet att allt inte är på plats än…

Allt luktar fräscht. Kaffemaskinen är borta! Var finns stolar? Toaletterna saknar toalettpapper. Var ligger matsalen? Hur ser schemat ut? Hur loggar man in i datorn? Skrivaren har slut på toner! …

Våra beställningar av material hade dessutom lyckats komma på avvägar (eftersom skolan inte fanns förrän på måndagen). Då vi inte hade kunnat ha något möte där vi presenterades innan sommaren så hade vi dessutom bjudit in till öppet hus redan på tisdagen. Plus inskolning för de som ville och inskolningssamtal, tänkta att lägga en god grund för förtroendefull relation och viktig samverkan mellan skola och föräldrar.

Hur det gick? Jo tack, bra! Vi kan alla nu konstatera att det faktiskt gick. Och inte bara gick – det blev bra. Riktigt bra.

Det löser sig!

– sa Camilla redan första dagen, och det fick bli devisen för veckan. Om man tänker så, får man väldigt ofta rätt – tänker man tvärtom får man i allmänhet alltid rätt… Allt var förstås inte på plats, men absolut tillräckligt mycket. För lokaler i all ära, men det är faktiskt personalen som är viktigast. Och vi var i allra högsta grad på plats – med fullt engagemang och driv. Trots att vi inte arbetat ihop tidigare fungerade det väldigt sömlöst, alla visste vad som skulle göras och tog var och en tag i det man hade kompetens, talang och intresse för. Vi lät dessutom bli att göra en del saker vi traditionellt gjort, exempelvis fick barnen själva göra skyltar till hallen (vilket blev bättre!) Vi tackar även Kästa skolas förskoleklasser för lån av material!

föräldraförväntningar-300x113

Innan skolstart hann vi även med ett flippat föräldramöte, där vi delat den traditionella envägsinformationen innan och istället använde tiden tillsammans till att prata om deras förväntningar på oss och våra förväntningar på dem, liksom vår grund:

”hållbar utveckling för individ och miljö är anledningen till varför vi bedriver skola som vi gör”

Vår värdegrund baseras på ett förhållningssätt som är nära, nyfiket och nytänkande. Ett undersökande och frågande förhållningssätt är grunden i en lärande organisation. Vi tar vara på varandras erfarenheter och kompetenser i förtroendefulla relationer.

Verksamhetens fyra hörnstenar är kommunikation, kollaboration, kreativitet och kritiskt tänkande. Detta är fyra viktiga förmågor att träna för att möta utmaningar i en alltmer globaliserad och digitaliserad värld. Skolans arbetssätt, organisation och lärmiljöer gestaltar detta.

glömstatriangel

Vi utgår mångt och mycket från frågorna:

Varför? Varför inte?

Hur var din skolstart? Vad utgår du ifrån?

ready

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*